Definition & Betydelse | Svenska ordet CELSIUS
CELSIUS
Definition av CELSIUS
- (fysik) en enhet för mätning av temperatur med beteckningen °C (grad/-er Celsius)
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter CELSIUS på:
Exempel på hur man kan använda CELSIUS i en mening
- Anders Celsius, född 27 november 1701 i Uppsala, död 25 april 1744 i Uppsala, var en svensk vetenskapsman och astronom, i tjänst som professor i astronomi vid Uppsala universitet.
- Anders Celsius, född 27 november 1701 i Uppsala, död 25 april 1744 i Uppsala, var en svensk vetenskapsman och astronom, i tjänst som professor i astronomi vid Uppsala universitet.
- Magnus Beronius var son till kyrkoherden i Uppsala Olaus Magni Beronis och Catharina Celsia, vilken var syster till Olof Celsius den äldre av släkten Celsius och faster till Anders Celsius.
- 2 maj – En fransk forskningsexpedition bestående av matematikerna och astronomerna Maupertuis, Clairault, Le Monnier och Camus, samt svensken Anders Celsius, avreser från Dunkerque för att ta sig till Tornedalen, för att genom meridianmätning se, om jorden är tillplattad vid polerna.
- Olof Celsius den äldre, född 19 juli 1670 i Uppsala, död 24 juni 1756, var en svensk botaniker, språkforskare, runforskare och präst.
- Celsius blev 1740 filosofie magister, 1742 docent i lärdomshistoria, 1744 vice bibliotekarie och 1747 professor i historia vid Uppsala universitet.
- En kalori var ursprungligen ett mått på den energi som krävs för att höja temperaturen i ett gram vatten med en grad Celsius.
- 1 liter vatten med temperaturen 3,98 grader Celsius väger nästan exakt 1 kg (eller 0,999 973 kg vid atmosfärstryck).
- Celsiusskalan har kalibrerats så att mätvärden i grader Celsius är exakt 273,15 mindre än motsvarande mätvärden i kelvin.
- Samuel Klingenstierna, född 18 augusti 1698 på Tolefors i Kärna socken i Östergötland, död 26 oktober 1765 i Uppsala, var en svensk matematiker och fysiker verksam vid Uppsala universitet, som professor 1728–1752, och samtida med bland andra Linné och Celsius.
- Akrylfiber tål temperaturer upp emot 200 grader Celsius och är tåligt emot alkali och syror, detta gör materialet utmärkt att använda till skyddskläder.
- Tropiskt klimat är enligt Köppens klimatklassifikation för klimatklassifikation ett nederbördsrikt klimat med medeltemperaturer över 18 grader Celsius under årets alla månader.
- Titeln syftar på den temperatur som papper självantänds vid: 451 grader Fahrenheit, vilket motsvarar ungefär 233 grader Celsius.
- I Sverige skall vattnet i vattenpelaren hålla 4 grader Celsius men eftersom temperaturstandarden varierar mellan olika länder varierar också enheten vilket gör den olämplig för internationellt utbyte och rent förvirrande när man använder importerad utrustning.
- Några enheter skiljer sig dock, bland annat temperaturenheterna grad Celsius och grad Fahrenheit, samt logaritmiska enheter som decibel.
- Enligt sångaren Jon Bon Jovi så syftar titeln 7800° Fahrenheit (vilket motsvarar drygt 4300° Celsius) på den temperatur då sten smälter.
- Mangårdsbyggnaden är bestruken med ett patenterat temperaturkänsligt ljusgrönt färgpigment utvecklat av Prols Fabrik vilket ändrar färgen under temperaturväxlingar på över 5 grader Celsius från ljust (kallare) till mörkt (varmare) vilket går bäst att beskåda vid soluppgång eller solnedgång.
- Han deltog i den franska gradmätning, som under ledning av Pierre de Maupertuis utfördes i Lappland 1736-37 och i vilken även fransmännen Alexis Claude Clairault och Pierre Charles Lemonnier samt svensken Anders Celsius deltog.
- Lemonnier var en av dem som 1736 utsågs att delta i den av Anders Celsius föreslagna gradmätningen i Lappland, samt blev senare professor i fysik vid Collège de France och astronom vid marinen.
- Uppgiften förekommer på 1600-talet i bland annat den senare rektorn Magnus Nicolai Celsius verk Bullarium, men inget stöd för att skolan skulle ha grundats just detta år finns i tidigare källor.
Förberedelsen av sidan tog: 105,84 ms.