Information om | Svenska ordet CRÈME


CRÈME

Antal bokstäver

5

Är palindrom

Nej

4
EM
ME
RE
REM

1

1

1

11
CER
EM
ER
MC
ME
MEE


Sök efter CRÈME på:



Exempel på hur man kan använda CRÈME i en mening

  • Vaniljkräm (crème pâtissière) är en kräm som används som fyllning i allehanda bakverk, såsom tårtor och bakelser.
  • Kir är en alkoholhaltig dryck bestående av en del crème de cassis (svartvinbärslikör) och nio delar torrt vitt vin.
  • Utsidan bestryks sedan med mjukost, ostsmör, majonnäs eller crème fraîche och till sist ges hela smörgåstårtan en mycket omfattande och konstfull utsmyckning med olika garnityr, till exempel av olika slags grönsaker eller frukt skurna i dekorativa former, rullade ost- och skinkskivor, räk- eller kräftstjärtar och så vidare.
  • Receptet på maträtten kan varieras, men innehåller i grunden strimlad korv (traditionellt falukorv) och hackad gullök, ofta brynt (förstekt), som kokats ihop med tomatsås och någon form av lös mejeriprodukt (konventionellt grädde, gräddfil, crème fraiche, men även smetana, filmjölk, etc).
  • Brylépudding, brulépudding eller crème caramel, finlandssvenska: brylékräm är en ugnsbakad efterrätt gjord på ägg, socker, mjölk och/eller grädde som serveras kall med karamellsås.
  • Crème brûlée (franska: ”bränd grädde”; även crème brulée enligt den senaste franska stavningsreformen), är en dessert där de viktigaste ingredienserna är socker, ägg, grädde, mjölk och vanilj.
  • Maträtten kan förutom köttfärs innehålla till exempel tomat (skalade, krossade, puré eller ketchup), gul lök, vitlök, buljong, grädde, mjölk, crème fraîche, vetemjöl och champinjoner.
  • Begreppet crème fraiche kan vara förvirrande i kommunikation med en franskspråkig person eftersom crème fraîche på franska bokstavligt betyder "färsk grädde".
  • De största skillnaderna är att crème brûlée brukar tillagas i vattenbad och är baserad på grädde smaksatt med vanilj, medan crema catalana ofta är baserad på mjölk och smaksatt med kanel och citrus/apelsin.
  • Rømme är ungefär detsamma som crème fraîche, med betydligt högre fetthalt än gräddfil, cirka 35 procent.
  • Receptet kan variera något, men typiskt lägger man ett lager kall kokt skivad potatis i en ugnsform, sedan ett lager stekt lök och bacon, sedan ytterligare ett lager potatis varefter man häller över något grädde eller crème fraîche.
  • Det producerar dryckesmjölk, vispgrädde, smör, filmjölk, yoghurt, crème fraîche, ayran och från och med 2012 dessutom en rad olika ostar.
  • Vatel sägs ibland vara skaparen av den söta vispgrädden med vanilj vid namn crème Chantilly, skapad då han arbetade med en bankett vid slottet i Chantilly.
  • Ofta utformades kärlen med en dominerande färgyta i vitt, crème, rött eller gult med en avvikande dekorativ rand längs kärlets kant eller lock.
  • Tarte Tatin betraktas som en klassiker och serveras ofta som efterrätt på brasserier och restauranger i Frankrike, vanligen med crème fraiche, vispad grädde eller vaniljglass.
  • Traditionellt består en mille-feuille av tre lager smördeg (pâte feuilletée), som varvas med två lager vaniljkräm (crème pâtissière), men ibland används vispad grädde eller sylt i stället.


Förberedelsen av sidan tog: 255,79 ms.