Definition & Betydelse | Svenska ordet DEGEN


DEGEN

Definition av DEGEN

  1. böjningsform av deg

Antal bokstäver

5

Är palindrom

Nej

7
DE
DEG
EG
EN
GE
GEN

26

14

60

22
DE
DEG
DEN
DN
ED
EEG


Sök efter DEGEN på:



Exempel på hur man kan använda DEGEN i en mening

  • Bakfettet läggs först i ett tjockt lager på degen som sen vikes och kavlas, vanligen i "tre treslag" vilket ger 27 fettlager (3*3*3=27).
  • Den knådade degen, som fått vila i kylskåpet eller källaren över natten, får koka en stund innan bageln gräddas färdigt som vanligt i ugn.
  • Numera blandas saffranet i degen, men i äldre tider penslade man bullarna med saffransvatten, när de färdiggräddade just tagits ur ugnen.
  • Av degen gör man runda kakor, som läggs på en plåt och täcks med i finriven sötmandel, som blandats med ägg och socker.
  • Jäsmedel eller hävmedel är sådana ämnen som används vid bakning för att få degen och det färdiga brödet poröst.
  • Den används för att torka disk, torka blöta händer eller vid bakning för att täcka över degen med under jäsning.
  • Traditionellt gör man något som heter treslag, vilket innebär att man kavlar ut degen till en rektangulär form och sedan så viker man in långsidorna mot mitten, den ena över den andra.
  • Den är inte giftig, men innehåller mycket salt, vilket gör den osmaklig och förhindrar att barnen äter upp degen.
  • I Västerbotten och södra Norrbotten tillagas blodpalt på samma sätt som vanlig palt fast med blod i degen.
  • Fördelarna med sprängdeg, jämfört med fasta sprängämnen, är dels att det går att dela upp en klump sprängdeg i mindre delar, dels att dess formbarhet gör det lätt att applicera degen på den plats där man vill spränga.
  • Det kan användas för att skrapa bort deg som fastnat på till exempel ett bakbord eller för att dela upp degen i mindre bitar.
  • Man rullar ut degen i stänglar på en plåt med bakplåtspapper, penslar med vatten och strör på havssalt.
  • Han besitter nämligen Sol-händer, varma händer som gör att degen kan jäsa ovanligt snabbt och därmed bli smakrikare.
  • På finlandssvenska kallas de dialektalt allmänt för skrapabulla (skrapbulle), efter den något mindre bulle som vid bakning blir den sista då degen inte räcker till och man skrapar av bakbrädet eller kärlet man haft degen i.
  • Därefter upprepar man detta ytterligare två gånger och får på så sätt 27 tunna fettlager (tre styck treslag) i degen.
  • Bullarna görs på vanligt sätt genom att kavla ut degen, lägga på fyllning, rulla ihop och skära i mindre rullar.
  • Detta uppnås genom att kraftigt bearbeta (knåda) degen tills den blir elastisk och smidig samt tillsätta rumstempererat smör i degen.
  • De bakas normalt med gräddfil eller cream cheese och degen kavlas och skärs triangelformade för att rullas ihop med söta fyllningar av frukt- och nötblandningar, kanel, choklad och liknande.
  • Ett lågt falltal betyder hög aktivitet, vilket i sin tur innebär att såser och redningar inte tjocknar samt att degen blir kletig.
  • Istället räckte det att göra degen, baka ut bullarna med fyllning och allt, lägga dem på en plåt och låta dem jäsa under de två timmar hon var ute hos korna i ladugården.


Förberedelsen av sidan tog: 102,61 ms.