Definition & Betydelse | Svenska ordet DEKOREN
DEKOREN
Definition av DEKOREN
- böjningsform av dekor
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter DEKOREN på:
Exempel på hur man kan använda DEKOREN i en mening
- Bland hans huvudverk märks förutom målningarna för kartusianklostret i Paris dekoren av Hôtel Lambert med mytologiska scener, båda serierna finns idag på Louvren.
- Lotta Hagerman återskapade dekoren på Ekotemplet i Hagaparken i Solna vid restaureringen år 1992-93.
- I Lock 'N Load driver Leary mycket med sin religion (katolicismen) och dekoren efterliknar insidan av en kyrka.
- Scenbilden eller dekoren är de sceniska miljöerna som skapas av en scenograf eller konstnär till exempelvis teater-, opera- eller balettföreställningar.
- Dekoren liknar kamkeramik men dekoren finns bara på kärlets övre delar vilket påminner om stridsyxkulturens keramik.
- Wirén började sin senare yrkesbana inom Lunds studentvärld och har ansvarat för dekoren i ett stort antal uppsättningar med bland annat Jesperspexet.
- De medeltida målningsfragmenten på norra väggen rengjordes, delar av dekoren från 1600- och 1700-talet rekonstruerades, övriga väggdelar rengjordes och vitkalkades.
- Vid nästa renovering, under ledning av slottsarkitekten Ragnar Hjorth år 1924, försvann dekoren på taklisten och på listerna över pelarparen under grå färg.
- Han rekommenderades av Isaac Grünewald och Per Lindberg som scendekoratör till Hans Jacob Nilsen i Bergen och hans första uppdrag där blev att utföra allt scenografiskt arbete för Pär Lagerkvists Bödeln dekoren återanvändes när pjäsen sattes upp i London 1935.
- I Rörstrands priskurant år 1868 avbildas både kaffe- och tekoppar "med upphöjda kulörta blommor" och av bilderna framgår tydligt att dekoren föreställer blomster.
- Andra större offentliga verk är bland andra krucifixet med tillhörande fönster och 18 mosaikkompositioner ur Jesu liv som han skapade 1963–1970 för Högsbo kyrka i Göteborg, altartavlan i mosaik i Allhelgonakyrkan 1968 och även dekoren till Stora Teaterns uppsättning av Värmlänningarna 1963, väggmålningen på Praktiska Mellanskolan i Göteborg, fönster i arkitekturglas för Paulssonbolagen, en väggmålning på Länssparbanken i Göteborg, fönster i arkitekturglas, samt altartavla i smaltomosaik till Strömstads kyrka, två fönster i arkitekturglas för Tynnereds kyrka och två fönster i arkitekturglas till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
- Detta skepp är inte inristat utan gjutet med resten av dekoren vilket gör att det kan användas av arkeologer för att datera skeppsbilder i bronsålderns hällristningar.
- För regin svarade Hasse Ekman, Yngve Gamlin gjorde dekoren, Holger Reenberg stod för koreografin och Bo Ekemar var kapellmästare.
- För musikarrangemanget stod Gösta Theselius, som även var kapellmästare, för regin svarade Per Edström, dekoren skapades av Yngve Gamlin och koreografin stod Erik Sjögren för.
- För bearbetningen till svenska svarade Björn Lindroth, de svenska vistexterna skrevs av Povel Ramel, Robert Dhéry och Stig Ossian Ericson stod för regin, Ulf Axén skapade dekoren, Walter Nicks svarade för koreografin och Leif Asp var kapellmästare.
- Texterna skrevs av Beppe Wolgers och originalmusiken av Lars Färnlöf (med flera), för regin svarade Stig Ossian Ericson, Ulf Axén gjorde dekoren, Eva Rydberg svarade för koreografin och Lars Färnlöf var kapellmästare.
- Pratshowen skapades av Povel Ramel och Stephan Lundin, för dekoren svarade Stephan Lundin och Lisbeth Rosenström, kapellmästare var Mikael Ramel (övriga musiker: Niklas Sundén och Backa Hans Eriksson) och för produktionen svarade Sundén & Lundin Produktion och SMG Entertainment.
- Han erhöll flera viktiga uppdrag, och utförde bland annat den skulpturala dekoren av São Paulos katedral, och utfört flera andra monument, bland annat Sista skymten av Sverige.
- Långt senare skulle en irriterad Walzel beklaga sig för Strauss (i ett brev daterat 15 juli 1886) om ständiga störningar från fru Strauss: "Tiden, platsen, karaktärerna, till och med dekoren till den tredje akten dikterades för oss (av Frau Lili), och det skulle kanske ha slutat på ett annat sätt om vi hade fått arbeta av egen fri vilja!" Angelica var en karriärlysten kvinna, målmedveten och arbetsam.
- Exempelvis lusten att dekorera hela ytan, stiliseringen av naturens motiv, återbruket av material och det symboliska budskapet som blandas med dekoren.
Förberedelsen av sidan tog: 84,87 ms.