Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet EFTERRÄTT
EFTERRÄTT
Definition av EFTERRÄTT
- sötare rätt som serveras efter huvudrätten, efter förrätt och huvudrätt i en tre rätters måltid
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter EFTERRÄTT på:
Exempel på hur man kan använda EFTERRÄTT i en mening
- Kalvdans eller råmjölkspannkaka (kallas även på vissa platser kalvost) är en efterrätt gjord av råmjölk.
- På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt.
- Klappgröt, klappkräm, vispgröt (i Finland) eller trollgröt är en svensk och finsk (vispipuuro) efterrätt, lagad på mannagryn och lingon (alternativt andra bär eller saft/sylt).
- Servering av en påskbuffé med många olika rätter och en efterrättskaka eller annan söt efterrätt är vanligt.
- Men de kan också serveras som en efterrätt (till exempel fyllda med plommon som Zwetschgenknödel) eller i en soppa.
- Den härstammar från ett slags efterrätt som blev populär under renässansen och baserades på grädde varvat med kaksmulor (eller sockerkaka).
- För ett pris som i grova drag motsvarar en stor smörgås på ett kafé får studenten en enklare förrätt (sallad, ett par skivor charkvaror), en varmrätt (vanligen finns två eller tre att välja mellan), en bit ost och en efterrätt samt fritt bröd.
- Det kan vara till exempel för att det ska vara lagom andelar huvudrätt och efterrätt, eller för att måltiderna ska bli kompletta.
- Det kan vara bra att avsluta en måltid med efterrätt, eftersom den ökar mättnadskänslan och minimerar sötsuget mellan måltiderna.
- Brylépudding, brulépudding eller crème caramel, finlandssvenska: brylékräm är en ugnsbakad efterrätt gjord på ägg, socker, mjölk och/eller grädde som serveras kall med karamellsås.
- Pudding kan också avse en söt efterrätt eller kräm som baserar på en vätska, ofta mjölk, som får koka med socker och olika smaksättare.
- På senare år har även äppelstrudel (tyska: Apfelstrudel) blivit vanligt förekommande som tilltugg eller efterrätt.
- Det finns en efterrätt med pumpernickel som heter Westfälische Götterspeise ("Westfalisk gudaspis") som påminner om Änglamat.
- Den serveras vanligen som mellanmål eller efterrätt och ibland med till exempel mandelbiskvier, skivad banan, flagad mandel, vispad grädde eller vaniljglass.
- Tiramisu, en populär italiensk efterrätt, smaksätts ofta antingen med äkta Amaretto eller alkoholfri amaretto-arom.
- Clafoutis är en fransk efterrätt som typiskt görs genom att bär (ofta körsbär) läggs i en ugnsform och en sorts pannkakssmet hälls över, varefter hela formen gräddas i ugnen.
- Grynkaka är en maträtt och efterrätt bestående av en pudding med någon form av gryn som huvudingrediens.
- Det enda de vet är att deras kylskåp är fullt av efterrätt, att Jesses bil är borta och att deras flickvänner är arga för att de glömt bort att uppvakta dem.
- Restaurangkedjan är känd för sina fyrkantiga hamburgare, sina havssaltade pommes frites och sin signifikativa efterrätt Frosty.
- Jaktlaget använde vid dessa tillfällen Nämndemansgården till jaktstuga där det som stående rätt vankades ärtor med fläsk, korv och varm punsch med våfflor, grädde och sylt som efterrätt.
Förberedelsen av sidan tog: 80,83 ms.