Definition & Betydelse | Svenska ordet ESKIMÅER


ESKIMÅER

Definition av ESKIMÅER

  1. böjningsform av eskimå

Antal bokstäver

8

Är palindrom

Nej

8
ER
ESK
KI
KIM
SK
SKI

3

3

135
EK
EKE
EKS


Sök efter ESKIMÅER på:



Exempel på hur man kan använda ESKIMÅER i en mening

  • Inuiterna, som har en språklig gemenskap, är en av de två större folkgrupper man brukar syfta på när man talar om eskimåer; den andra är yupikerna som lever i de arktiska delarna av Ryssland och i Alaska, och som tillhör en annan språkgrupp.
  • Bosättningarna har legat i nära anslutning till inlandsisens rand och jägarbefolkningen har haft ett bistert klimat att leva i på tundran, vilket liknar de boplatser som beboddes av eskimåer på Grönland i slutet av 1800-talet.
  • Då fanns det en skogbeklädd landbrygga mellan Alaska och Asien, Beringia, som förfäderna till Amerikas indianer och eskimåer korsade för att bosätta sig på kontinenten, delvis redan för cirka 20 000 år sedan.
  • Aleuterna är avlägset besläktade med inuiterna och yupikerna, som brukar benämnas med samlingsbegreppet "eskimåer", varför språket grupperats till den eskimåisk-aleutiska språkfamiljen.
  • Jennings med sina hejdukar tror sig besegrat Taft, men han kommer tillbaka genom hjälpen från eskimåer.
  • I kanadensiske polarforskaren Vilhjálmur Stefánssons bok Snöhyddornas folk hittade han beskrivning på hur eskimåer bygger igloo, vilket betyder ”hus” på inuiternas språk inuktitut.
  • Inne i konditoriet finns en gammal väggmålning föreställande Nordpolen med bland annat en igloo, eskimåer och en zeppelinare.
  • Uttrycket, som ska ha myntats 2004 av den amerikanske ekonomiprofessorn Glen Whitman, kommer av frasen "Om eskimåer har N ord för snö, så måste sannerligen X ha Y ord för Z".
  • Området som har en enorm utsträckning, från väster till öster över 10 000 kilometer, bebos av människor tillhöriga den eskimåisk-aleutiska språkgruppen; från väster aleuter på de Aleutiska öarna, sedan eskimåer: yupiker i södra Alaska och östra Sibirien, iñupiaq i norra och nordvästra Alaska samt egentliga inuiter från västra Yukon och Northwest Territories, över Nunavut till Grönlands östkust.
  • Hennes konst består av mindre skulpturer, porträtt, djurstudier, eskimåer, dansare och krus med dekor som påminner om aztekernas föremål utförda i terrakotta och keramik.
  • Filmen hade svensk premiär den 3 december 1954 på Sture-Teatern i Stockholm och ingick i kortfilmsprogrammet Kalle Ankas glada varieté tillsammans med sju kortfilmer till: Kalle Ankas björnäventyr, Plutos födelsedagsskiva, Fyrbenta eskimåer (ej Disney), Jan Långben dansar, Kalle Ankas nye granne, Kalle Anka och Jumbo och Jultomtens verkstad.
  • Filmen hade svensk premiär den 3 december 1954 på Sture-Teatern i Stockholm och ingick i kortfilmsprogrammet Kalle Ankas glada varieté tillsammans med sju kortfilmer till: Kalle Ankas björnäventyr, Plutos födelsedagsskiva, Kalle Anka och samvetet, Fyrbenta eskimåer (ej Disney), Jan Långben dansar, Kalle Anka och Jumbo och Jultomtens verkstad.
  • Filmen hade svensk premiär den 3 december 1954 på Sture-Teatern i Stockholm och ingick i kortfilmsprogrammet Kalle Ankas glada varieté tillsammans med sju kortfilmer till: Kalle Ankas björnäventyr, Plutos födelsedagsskiva, Kalle Anka och samvetet, Fyrbenta eskimåer (ej Disney), Kalle Ankas nye granne, Kalle Anka och Jumbo och Jultomtens verkstad.
  • Filmen hade svensk premiär den 3 december 1954 på Sture-Teatern i Stockholm och ingick i kortfilmsprogrammet Kalle Ankas glada varieté tillsammans med sju kortfilmer till; Plutos födelsedagsskiva, Kalle Anka och samvetet, Fyrbenta eskimåer (ej Disney), Jan Långben dansar, Kalle Ankas nye granne, Kalle Anka och Jumbo och Jultomtens verkstad.
  • Filmen hade svensk premiär den 3 december 1954 på Sture-Teatern i Stockholm och ingick i kortfilmsprogrammet Kalle Ankas glada varieté tillsammans med sju kortfilmer till; Kalle Ankas björnäventyr, Plutos födelsedagsskiva, Kalle Anka och samvetet, Fyrbenta eskimåer (ej Disney), Jan Långben dansar, Kalle Ankas nye granne och Jultomtens verkstad.
  • Filmen hade svensk den 3 december 1954 och visades på Sture-Teatern i Stockholm och ingick i kortfilmsprogrammet Kalle Ankas glada varieté tillsammans med sju kortfilmer till; Kalle Ankas björnäventyr, Kalle Anka och samvetet, Fyrbenta eskimåer (ej Disney), Jan Långben dansar, Kalle Ankas nye granne, Kalle Anka och Jumbo och I jultomtens verkstad.


Förberedelsen av sidan tog: 64,99 ms.