Definition & Betydelse | Svenska ordet FACKFÖRENINGAR
FACKFÖRENINGAR
Definition av FACKFÖRENINGAR
- böjningsform av fackförening
Antal bokstäver
14
Är palindrom
Nej
Sök efter FACKFÖRENINGAR på:
Exempel på hur man kan använda FACKFÖRENINGAR i en mening
- Sveriges arbetares centralorganisation (SAC), även kallad SAC Syndikalisterna, är en landsomfattande paraplyorganisation för ett tjugotal lokala syndikalistiska fackföreningar (Lokala Samorganisationer, förkortat LS) som år 2022 tillsammans har strax under 3000 medlemmar, varav omkring 2300 lönearbetande samt övriga pensionärer, studenter och arbetslösa.
- Syndikalism är en rörelsesocialistisk gren av arbetarrörelsen som – till skillnad från reformismen och andra statssocialistiska grenar – ser den öppna klassorganisationens idé i form av fackföreningar som det huvudsakliga verktyget för såväl tillvaratagandet av arbetarnas intressen som för omvandlingen av samhället i frihetlig socialistisk riktning.
- FNL grundades den 20 december 1960 av representanter för politiska partier, religiösa samfund, olika minoritetsfolk, fackföreningar, studerandeorganisationer, handels- och köpmän, bonde- och arbetarorganisationer och andra, vid ett möte i Ca Mau-provinsen.
- Dagen firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar genom demonstrationer och möten.
- Klubben organiserade socialdemokratiska kvinnor genom att bilda lokala kvinnoklubbar, informera och organisera kvinnor i fackföreningsrörelsen, och bilda fackföreningar för kvinnor.
- Både enskilda personer och hela föreningar, som fackföreningar eller politiska föreningar, till exempel stadsdelsföreningar, kan ansluta sig till en arbetarekommun.
- Kring år 1900 var strejkbryteri ett återkommande inslag i de dåvarande konflikterna mellan fackföreningar och arbetsgivare, och möttes ofta av bråk och våldsamheter från de strejkande, innan förhandlingsavtal slöts och strejkvakter infördes.
- Labour bildades den 27 februari 1900 som Labour Representation Committee på en specialkongress av den fackliga centralorganisationen Trades Union Congress i syfte att ta fram en gemensam lista på kandidater till underhuset, under medverkan av olika fackföreningar, tillsammans med representanter för de viktigaste socialistiska grupperna i Storbritannien: Independent Labour Party, Social Democratic Federation och Fabianerna.
- Målsättningen är att kämpa för solidaritet, fackföreningar, social rättvisa, och arbetares rättigheter.
- Mackmyra är kanske främst känt för den så kallade Mackmyrakonflikten 1906, en tvist om arbetares rätt att bilda fackföreningar.
- De flesta och mest betydelsefulla arbetarpartierna har haft ursprung i arbetarrörelsen och varit mer eller mindre socialdemokratiska, socialistiska eller kommunistiska, traditionellt ofta allierade med fackföreningar.
- Med inspiration från gillesocialism i Storbritannien började fackföreningar på 1920-talet att bedriva egen byggnadsverksamhet.
- Det ursprungliga franska ordet används främst om fackföreningar, men idag handlar det också om truster, karteller, publiceringssyndikat samt kriminella ligor.
- Minoritetsägarna i Folkbladet, företrädda av socialdemokraterna, lokala fackföreningar och enskilda ägare, innehar vetorätt då styrelsen tillsätter chefredaktör och politisk redaktör.
- Han placerades i en nybildad enhet, kallad CFRB (Comando Forze Repressione Banditismo) där han bland annat deltog i jakten på den ökände banditen Salvatore Giuliano från Montelepre och fick sina första erfarenheter av en då ännu ålderdomlig och lantlig maffia som var de mest reaktionära godsägarnas beskyddare och bundsförvant i kampen mot lantarbetarnas fackföreningar.
- En del gangstrar är även involverade i utpressning, beskyddarverksamhet och/eller mutning för att skapa inflytande över fackföreningar och företag.
- Han stödde välfärdsstaten och nödvändigheten av en blandekonomi med vissa nationaliserade industrier och starka fackföreningar.
- Den andra arbetarrörelsen är en term som använts för att beskriva den del av arbetarklassen (i regel okvalificerade arbetare) som inte anslöt sig till socialdemokratiska eller leninistiska partier och fackföreningar.
- I Sverige finns ingen lagstadgad minimilön, utan dessa etableras genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter, det vill säga arbetsgivare och fackföreningar, utan direkt statlig inblandning.
- Boken tar upp centrala taktiska frågor som till exempel huruvida kommunister bör delta i borgerliga parlament, hur kommunister bör förhålla sig till kompromisser med borgerliga och socialdemokratiska partier och huruvida kommunister bör arbeta tillsammans med reforminriktade icke-revolutionära fackföreningar.
Förberedelsen av sidan tog: 108,52 ms.