Definition & Betydelse | Svenska ordet FETTET
FETTET
Definition av FETTET
- böjningsform av fett
Antal bokstäver
6
Är palindrom
Nej
Sök efter FETTET på:
Exempel på hur man kan använda FETTET i en mening
- Förutom triglycerider består fettet i maten av fosfolipider och kolesterol, som även kan bildas i kroppen.
- Mjölk som säljs i matbutiker är homogeniserad, vilket innebär att fettet i den är finfördelat så att blandningen blir mera homogen.
- Kakaopulver eller kakaotorrsubstans är det som återstår efter att fettet, kakaosmöret, pressats ut ur kakaomassa, en massa av malda kakaobönor som dessförinnan fermenterats och rostats.
- Vit choklad är en variant av choklad, där endast fettet från kakaobönan har använts (kakaosmöret) men inte själva kakaomassan.
- Om man exempelvis bantar så minskar vikten snabbt till en början då kroppen töms på all upplagrad glukos i musklerna, men sedan påbörjas en nedbrytning av muskelmassa, tillsammans med fettet lagrad i kroppen.
- Ketonkroppar bildas i levern i en process kallad ketogenes, och de bildas främst vid en kolhydratfattig och fettrik kosthållning (ketogen diet) då kroppen i levern omvandlar fettet från maten till ketonkroppar.
- Den kokta pastan vänds ned i stekpannan tillsammans med en del av pastavattnet och smaksätts av det smälta fettet från fläsket.
- Dels det klassiska bruna fettet, dels beige fett som är brunt fett som sporadiskt kan finnas insprängt i vitt fett.
- De nämnda ämnena kokades i stora kokapparater, med ånga under högt tryck, och det av dem producerade köttmjölet användes till gödningsämne eller (med tillsats av potatis) till föda åt svin och höns, medan fettet gick till tvål- och såpfabrikationen.
- Nötkärnorna krossas eller mals, varefter fettet utvinns genom kallpressning (<30 °C) eller varmpressning (80–120 °C), av vilka den senare är vanligast och verkar samtidigt reducerande på fettets lukt.
- Styckningsdetaljen är belägen ovan rostbiffen på djurets bakdel och behåller fettet ovan muskeln, därav namnet rostbifflock (rostbiffens lock) med fettrandskappa.
- Den vanligaste konsistensklassen, NLGI 2, är tixotrop, dvs fast då fettet inte utsätts för någon yttre mekanisk påverkan vilket gör att fettet till skillnad från smörjolja stannar vid smörjstället.
- Såväl de flytande som det fasta fettet består av glycerider av palmitinsyra, stearinsyra och oljesyra i växlande proportioner.
- En fettavskijare är en vattenbehållare där slam och tyngre partiklar sjunker till behållarens botten medan fettet ansamlas på vattenytan.
- Vid ostframställning hamnar proteinet kasein och huvuddelen av fettet i osten, medan vassleproteinerna blir kvar i vasslen, som också består av vatten, laktos (mjölksocker) samt en del mineraler.
- Vaccensyra, även känd som (E)-Oktadec-11-ensyra är en naturligt förekommande transfettsyra som finns i fettet av idisslare och mejeriprodukter såsom mjölk, smör och yoghurt.
- Kotlettrad är magert kött, som blir saftigare om man väntar med att putsa bort fettet till efter tillagningen.
- Detta görs antingen genom att långsamt sjuda bort vätskan på låg värme eller att man smälter smöret så att det delar sig och sedan häller eller skopar man av fettet från vätskan, som samlas på botten.
- En smörskira smälter smöret sakta så att fett och vatten delar sig, för att man ska kunna hälla över det smörgula fettet som lägger sig överst i smörskiran.
- När Becel introducerades uppnåddes den blodkolesterolsänkande effekten genom att modifiera triacylglycerolprofilen (TAG) för fettet som används i margarinet: en ökad nivå av fleromättade fettsyror (PUFA) minskar kolesterolnivån i blodet.
Förberedelsen av sidan tog: 227,41 ms.