Definition & Betydelse | Svenska ordet FORNFORSKAREN
FORNFORSKAREN
Definition av FORNFORSKAREN
- böjningsform av fornforskare
Antal bokstäver
13
Är palindrom
Nej
Sök efter FORNFORSKAREN på:
Exempel på hur man kan använda FORNFORSKAREN i en mening
- Avståndet mellan Aspen och Bornsjön är strax norr om Fiskarhagen bara 280 meter och enligt fornforskaren Olof Hermelin fanns här en numera torr kanal som förband Aspen med Bornsjön.
- Så menade exempelvis fornforskaren Johan Peringskiöld att förleden rör kan syfta till rör eller rågångar (alltså vid en lantmätning utsatta gränsmarkeringar) som fanns här när staden utstakade sina ägor.
- Det gick därefter i arv inom ätterna Thott, Soop, Kafle och Uggla innan det 1762 inköptes av den originelle fornforskaren och mecenaten Per Tham, i vars släkt det förblev fram till 1864.
- Karlungs reliker förvarades i ett relikskrin som ännu fanns kvar år 1635 då det avbildades av fornforskaren Johannes Haquini Rhezelius.
- På en teckning från 1685 av fornforskaren Johan Peringskiöld syns både tornet, då med en ganska hög och smäcker spira, samt vapenhuset som ett utbygge på västra delen av långhusets sydsida där även ingången var belägen.
- Den danske fornforskaren Thorsen fann emellertid endast nederdelen av stenen 1845, då använd som staketstolpe.
- Mellan 1668 och 1684 genomdrev fornforskaren Johan Hadorph flera så kallade fyndplakat som bland annat stadgade att upphittaren av ett fornfynd som innehöll skatter skulle erhålla en tredjedel av metallvärdet i ersättning vid inlösen.
- Arkeologen Johan Peringskiöld (1654-1720) erhöll i uppdrag att i sällskap med fornforskaren och Antikvitetskollegiets sekreterare Johan Hadorph (1630-1693) göra resor i landsorten för att uppleta och avteckna gamla minnesmärken och runstenar.
- Enligt fornforskaren Carl Fredrik Nordenskiöld i "Östergötlands minnesmärken" (1872), finns det en lokal tradition som förklarar motivet: En överste som på den tiden bodde på Björnsnäs, fick under en ritt kring ägorna syn på ormen och beslöt skjuta på den.
- Svinet i vapnets tinkturer anges i målad vapenbild i Tövsala kyrka som svart och gult, och anges av fornforskaren Johan Peringskiöld som en svart fargalt i fält av guld.
- Johan Hadorph erhöll i uppdrag att i sällskap med fornforskaren och runologen Johan Peringskiöld (1654-1720) göra resor i landsorten för att uppleta och avteckna gamla minnesmärken och runstenar.
Förberedelsen av sidan tog: 102,74 ms.