Definition, Betydelse, Synonymer & Anagram | Svenska ordet LATITUD
LATITUD
Definition av LATITUD
- vinkelavstånd på en sfär mätt från planet genom ekvatorn
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter LATITUD på:
Exempel på hur man kan använda LATITUD i en mening
- Tidigare användes ofta den norra polcirkeln (latitud 66° 33ʹN) – som är sydgräns för midnattssolen – och enligt denna definition utgör Arktis omkring sex procent av jordens yta, men då hamnar även områden som inte har arktiskt klimat och naturförhållanden i Arktis (exempelvis norra Sverige) medan andra områden med arktiska förhållanden inte räknas (södra Grönland).
- Dagens längd på jorden är mycket varierande – från ingenting till ett halvt år – beroende på årstid och vilken latitud man befinner sig på, dagarna är som längst vid polartrakterna vid respektive sommartid och som kortast vid respektive vintertid.
- En polcirkel är den yttersta latitud, räknat från Nord- respektive Sydpolen, där solen (i jämn terräng) inte går ner vid sommarsolståndet.
- Uppstigande nod (16px), den punkt i en planet- eller kometbana där denna skär ekliptikan och vilken planeten (kometen) passerar under sin banrörelse från södra sidan till norra och dess ekliptiska latitud går från negativ till positiv.
- Varje farkost har vid varje tidpunkt en given position på jordklotet, vanligen angiven med latitud och longitud.
- Kräftans vändkrets är annat namn för norra vändkretsen, det vill säga den nordligaste latitud där solen står i zenit (vilket där inträffar vid sommarsolståndet).
- Den subtropiska zonen sträcker sig generellt från latitud 40° till 23,5° på båda halvkloten, men subtropiska klimat kan befinna sig både norr och söder om dessa breddgrader och även inom den tropiska zonen.
- Med- och motsols är särskilt förvillande mellan vändkretsarna (ungefär +/- 22,5 grader latitud).
- Variationen med latitud beror på att centrifugalaccelerationen från jordens rotation vid ekvatorn verkar rakt motsatt tyngdkraften, medan den vid polerna närmar sig noll då dessa ligger vid jordens rotationsaxel.
- Deklination används för lägesbestämning på himmelssfären analogt med hur latitud används för jordytan.
- Medelhöjden för troposfären är cirka elva kilometer, men höjden varierar med både latitud och årstid.
- Koordinater enligt WGS uppges i allmänhet som sfäriska koordinater: latitud och longitud (och i vissa sammanhang: höjd).
- Den förekommer i de kylslagna vattnen i Arktis, norra Atlanten och norra Stilla Havet, dock sällan söder om 42° nordlig latitud.
- I en överenskommelse 1866 mellan Chile och Bolivia delades det omtvistade området som omfattade Atacamaöknen vid 24 breddgraden sydlig latitud, strax söder om hamnstaden Antofagasta, som innebar att befolkningen i de båda länderna fritt kunde exploatera mineraltillgångarna i regionen.
- Parallellcirkel – inom sfärisk geometri och geodesi en cirkel som förbinder platser med samma latitud.
- Skorpioner förekommer i tropiska, subtropiska och varmare tempererade områden världen över, söder om 49° N latitud, utom på Nya Zeeland och Antarktis.
- Medan de korsar kontinenten från väst till öst, och förgäves genomreser Chile, Argentina (Patagonien), kommer Paganel plötsligt på att delar av ledtrådarna måste mena Australien, varför de reser till motsvarande latitud där den korsar den australiensiska kontinenten.
- Medan en geografisk position ofta förknippas med en longitud och en latitud, och därmed ger ett intryck av att vara en position i två dimensioner, så lyfter begreppet geospatial fram betydelsen av en geografisk rymd, det vill säga även höjd.
- Vändkrets är den breddgrad (latitud) norr och söder om ekvatorn där solen har sitt nordligaste respektive sydligaste zenitläge.
- Därför framträder den alltid som norr på himlen med en precision som är bättre än en grad, och vinkeln som den gör med hänsyn till den sanna horisonten (efter korrigering för brytning och andra faktorer) är lika med observatörens latitud med en avvikelse av mindre än en grad.
Förberedelsen av sidan tog: 133,99 ms.