Definition, Betydelse, Synonymer & Anagram | Svenska ordet LERA
LERA
Definition av LERA
- finkornig jordart som i vått tillstånd är klibbig och formbar men i torrt tillstånd är hård och fast (och därför används till keramik)
- (utvidgat) blandning av jord och vatten
Antal bokstäver
4
Är palindrom
Nej
Sök efter LERA på:
Exempel på hur du använder LERA i en mening
- En skulptör kan arbeta med alla slags material: traditionellt har lera, brons, marmor eller granit varit vanligast.
- Benämningen jordfärg har uppkommit genom att järnföreningarna är mer eller mindre uppblandade med lera av olika slag och det är lerans art som styr nyansen.
- Traditionellt har skulpturer formats ur hårda material som sten, metall, glas eller trä, eller ur plastiska material som lera, textil, polymerer och mjukare metaller.
- Den framställs genom uppvärmning av en blandning av kalksten och lera till en temperatur av 1450 °C.
- I Sverige finns alunskiffer i Närke, Skåne (vid Andrarums alunbruk), Västergötland och på Öland i form av en finkornig blandning av fältspat, lera, svavelkis och brännbara bituminösa ämnen.
- Hon deltog i skapandet av människor tillsammans med Enki, som formades av lera och blandades med blodet från ett gudomligt monster Kingu och på så sätt fick liv.
- Deglar som ska tåla höga temperaturer, till exempel smälta metaller, tillverkas av en blandning av grafit, kiselkarbid, eldfast lera och chamotte.
- Den mest kända berättelsen handlar om hur rabbinen Judah Loew ben Bezalel på sent 1500-tal i Prag skapade en golem av lera.
- Enkidu formades i lera av gudarna som sällskap åt den till två tredjedelar gud och till en tredjedel mänskliga Gilgamesh.
- Juok var hos Shillukstammen i Sudan en skapelsegud som använde lera i olika färger för att skapa de olika människoraserna.
- bland annat dokumenterat bosättningar, ett tempel tillägnat gudinnan Ninhursag och föremål i lera, koppar och järn ofta med geometrisk ornamentik.
- Förledet är ett fornnordiskt aurr med betydelsen "sand, grus, lera", men namnets innebörd är dunkel.
- Mökkurkalfe är i nordisk mytologi en jätte, som jättarna tillverkade av lera för att bistå Rungner i dennes strid mot Tor.
- En trumma är ett slaginstrument i musikinstrumentgruppen slagverk, med ett eller två membran som spänts över en cylinder eller på annat sätt cirkulärt format ihåligt föremål av material som trä, lera och metall.
- Den bildas av olika bergarter, såsom granit som innehåller mycket aluminium och inte järn som många tror, vittrar sönder och blandas ihop till en aluminiumhaltig lera.
- Keramik (av grekiska: keramos, krukmakarlera) betecknar såväl framställningen, som själva godsen av bränd plastisk lera, såsom lergods, stengods, flintgods, porslin med flera.
- Konsten består av väggmålningar, bland vilka flera är ett halvt årtusende äldre än målningarna i Pompeji, och målningar på sarkofager av de avlidna, statyer, statyetter och reliefer i gravkamrar, samt av konstverk i bränd lera, brons, smycken och ädelstensarbeten, och många utomordentligt fina guldarbeten med ornament av pålödda, nästan stoftfina guldkorn ("granuléarbeten").
- Klinhus, byggnad vars väggar består av stakar och flätverk, som tätats med en blandning innehållande bland annat lera ("lerklining").
- Lerklining eller Lerputs, tekniken att smeta en blandning innehållande bland annat lera över en vägg med inflätat ris, halm eller grenverk eller att fylla ut facken i ett korsvirkeshus.
- De kungliga palatsen i Abomey är en grupp byggnader uppförda i lera av fonfolket mellan 1650 och 1900 och återfinns idag på Unescos världsarvslista.
Förberedelsen av sidan tog: 115,60 ms.