Definition & Betydelse | Svenska ordet MÅLSMÄN


MÅLSMÄN

Definition av MÅLSMÄN

  1. böjningsform av målsman

Antal bokstäver

7

Är palindrom

Nej

9
SM
ÅL

3

3

53


Sök efter MÅLSMÄN på:



Exempel på hur man kan använda MÅLSMÄN i en mening

  • Som gustavianer räknades sålunda åtskilliga av de sköna konsternas främsta målsmän under Gustav III:s tid, till exempel Johan Henric Kellgren, Carl Gustaf af Leopold, Gustaf Filip Creutz, Johan Gabriel Oxenstierna, Johan Tobias Sergel med flera, vidare en del av hans närmaste politiska vänner och redskap, såsom Gustaf Mauritz Armfelt, Johan Christopher Toll, Hans Henric von Essen, Christoffer Bogislaus Zibet, Elis Schröderheim, Johan Albrecht Ehrenström, Johan Fredrik Aminoff och så vidare.
  • På Skolkarehemmet, som hade 20 platser, inhystes och undervisades pojkar på allmän bekostnad då man ansåg sig behöva skilja från föräldrar eller målsmän på grund av dessas ovilja att sända barnen till skolan, eller vilka, utan att ha begått sådana brottsliga handlingar, att de behövde intas i uppfostringsanstalt, skolkade så ofta och så hög grad visade i dåligt uppförande, att de någon tid ansågs behöva skiljas från skolan.
  • Han var en av den ultramontana hävdaforskningens främsta målsmän och blev vid flera tillfällen erbjuden platsen som arkivarie vid Vatikanens arkiv samt vid Josef Hergenröthers död (1890) kardinalshatten, en utmärkelse, som han dock avböjde.
  • Han tillhörde de ivrigaste förespråkarna för kriget mot Preussen 1870 och därefter, i synnerhet som deputerad 1876-85 en av bonapartismens verksammaste målsmän.
  • Han omfattade anarkismens läror och blev snart en av denna rörelses främsta målsmän, bland annat som talangfull ledare för den av furst Kropotkin först (under namnet "le Révolté") uppsatta tidningen "la Révolte".
  • Carpzov, som liksom fadern var teologie professor i Leipzig, gjorde sig känd som en av ortodoxins mest framstående målsmän i striden med den spener-franckeska pietismen.
  • Nyström, som på sin tid var en av telegrafins främsta målsmän i Sverige, konstruerade 1855 för dubbeltelegrafering en kontinuitetsbevarande nyckel, upprättade förslag till undervisningens ordnande vid telegrafen, utarbetade schema för linjeundersökningarna samt författade Lärobok i telegrafi (1869; andra upplagan 1878) och Handbok i telefoni (1885) samt fysiska avhandlingar i Vetenskapsakademiens Handlingar (1862, 1873, 1876).
  • Medlemskapet syftar enligt organisationens stadgar till att vörda Gud och Bibelns lära, att vara lojal med fosterlandet och landets flagga och att visa respekt för föräldrar, målsmän och äldre.


Förberedelsen av sidan tog: 91,56 ms.