Definition & Betydelse | Svenska ordet UNDERVISNINGENS


UNDERVISNINGENS

Definition av UNDERVISNINGENS

  1. böjningsform av undervisning

Antal bokstäver

15

Är palindrom

Nej

26
DE
DER
EN
ENS
ER
GE
GEN

14

14

DE
DEG
DEN


Sök efter UNDERVISNINGENS på:



Exempel på hur man kan använda UNDERVISNINGENS i en mening

  • Enligt 1876 års universitetsstatuter skulle prokanslern "göra sig underrättad om alla universitets angelägenheter, lärarnas verksamhet, undervisningens gång och de studerandes sedliga förhållanden samt med upplysningar, råd och påminnelser där han så nödigt aktar, främja universitets väl och anseende".
  • Gellerstedt blev ledamot av Vetenskapsakademien 1859 samt var medlem och vice ordförande i den samma år tillsatta kommittén för medicinska undervisningens ordnande.
  • " täcktes låta uppgöra och till rikets näst sammanträdande ständer överlämna förslag till undervisningens ordnande för den kvinnliga ungdomen, med huvudsakligt avseende fästat på bildandet av lärarinnor".
  • Den farmaceutiska undervisningens förhistoria i Sverige fanns inom Collegium medicorum som inrättades på 1600-talet, och innan dess fanns skråmässigt bedriven med lärlingar och gesäller.
  • Tack vare internationell samordning av undervisningens innehåll och omfattande användning av flygspråket engelska i undervisningen kan en pilot med trafikflygarcertifikat få anställning som pilot i ett annat land utan ytterligare utbildning.
  • Bland hans övriga uppdrag kan nämnas att han 1883 kallades att som sakkunnig biträda chefen för Civildepartementet vid utarbetandet av en ny gruvstadga, att han var ledamot av kommittéerna angående apatittillgången i Norrbottens län (1889–1890), angående distriktsindelning för yrkesinspektioner (samma år), angående gruvstadgan (1890–1892), ordförande i kommittén för den lägre tekniska undervisningens ordnande 1907, vars betänkande avgavs i juli 1913, ledamot av Stockholms stadsfullmäktige 1892–1897 samt därunder medlem av beredningsutskottet och ordförande i gasverksstyrelsen (1895–1897).
  • Wijkander inlade betydande förtjänst om Chalmers tekniska läroanstalts storartade utveckling och gjorde kraftig insats vid den högre tekniska undervisningens ordnande i allmänhet som ledamot av den för ändamålet 1906 tillsatta kommittén.
  • En av honom härom avfattad skrift, vari Konfucius' morallära framhålles som undervisningens orubbliga grundval.
  • Exempelvis kan nämnas att han som sekreterare, och sedermera även som ledamot, i kommittén för den tekniska undervisningens ordnande (1872–1876) och genom särskilda i samband därmed stående uppdrag bidrog till reorganisationen och utvecklingen av det tekniska undervisningsväsendet i Sverige.
  • Biblisk historia med hufvudsakligt afseende på folkskolans och den första undervisningens behov, Stockholm 1854.
  • Som skolman biträdde han vid utredningar angående gymnasiets omorganisation, vid utarbetandet av undervisningsplan i biologi och kemi för de högre allmänna läroverken, och i ett flertal skrifter behandlat pedagogiska spörsmål såsom lärarutbildningen och undervisningens ordnande, samt författade läroböcker i biologi och kemi.
  • Han beklädde flera poster inom den inre administrationen, inlade särskilt stora förtjänster om undervisningens reformering speciellt efter tyskt mönster och blev 1845 professor i arkeologi vid Atens universitet.
  • Nyström, som på sin tid var en av telegrafins främsta målsmän i Sverige, konstruerade 1855 för dubbeltelegrafering en kontinuitetsbevarande nyckel, upprättade förslag till undervisningens ordnande vid telegrafen, utarbetade schema för linjeundersökningarna samt författade Lärobok i telegrafi (1869; andra upplagan 1878) och Handbok i telefoni (1885) samt fysiska avhandlingar i Vetenskapsakademiens Handlingar (1862, 1873, 1876).
  • Såväl beträffande undervisningens anordnande i tidsenlig riktning, särskilt genom införande av praktiska övningar i de olika ämnena, som ock med hänsyn till studieplan och stadgar samt ej minst den viktiga frågan om Farmaceutiska institutets skiljande från Medicinalstyrelsen och förläggande under Ecklesiastikdepartementet var det oftast Stahre, som tog initiativet och genomdrev sina förslag.
  • Bokmässan brukar hållas under tolv dagar runt månadsskiftet januari/februari och sammanfaller då med Saraswati Puja, en festival tillägnad Sarasvati, talets, konstens och undervisningens gudinna.
  • Några av de viktigaste frågorna som Historielärarnas Förening driver har konkretiserats i Historielärarnas manifest (antaget år 2011), exempelvis att historielärare återkommande ges möjlighet till relevant ämnesfortbildning, att läromedel i historia fortlöpande uppdateras och att läromedel av hög kvalitet ställs till undervisningens förfogande, att utrymmet för historieundervisning vidgas, och att historielärare inom ramen för sin anställning bereds möjlighet till återkommande kontakter och erfarenhetsutbyte med kolleger, såväl inom landet som inom övriga Norden och Europa.
  • Under detta ämbete låg dels administrationen av statens stöd till samtliga tekniska skolor i Danmark, dels en vägledande verksamhet angående undervisningens anordnande och anpassning efter elevernas förkunskaper, anskaffande av lämpliga läromedel, och, med stöd av en intensiv personlig tillsyn, insamling av erfarenheter och nyttiggörande av dessa för förbättring av undervisningen i sin helhet.


Förberedelsen av sidan tog: 111,61 ms.