Definition & Betydelse | Svenska ordet VAPENHUS
VAPENHUS
Definition av VAPENHUS
- förrummet i en kyrkas västparti
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter VAPENHUS på:
Exempel på hur man kan använda VAPENHUS i en mening
- Till detta rundformiga mittparti ansluter sig ett vapenhus i söder, ett rektangulärt kor i öster samt en rektangulär förlängning, långhus, åt väster.
- Där finns vapenhus, skattkammare, zoo, Royal Mint och observatorium samt är sedan 1303 den plats där Storbritanniens riksregalier förvaras.
- Under 1400-talet byggdes ett vapenhus av tegel vid kyrkan i söderportal och i slutet av medeltiden slogs valven.
- Den timrade kyrkan har korsformad plan, utbyggd sakristia mellan den östra och norra korsarmen samt vapenhus framför väst-, syd- och nordgaveln.
- Långhus och vapenhus har sadeltak, medan koret och sakristian täcks av ett gemensamt, valmat sadeltak.
- Framför portalen i sydväst tillfogades ett vapenhus, troligtvis under senmedeltiden då kyrkorummet också försågs med stjärnvalv.
- Senare under medeltiden förlängdes långhuset österut, två vapenhus byggdes i norr och söder, kor och absid revs och resten av tornet byggdes.
- Den vitputsade kalkstenskyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare absidförsett kor, sakristia i norr, vapenhus i söder och torn i väster.
- Björkebergs romanska kyrka består av långhus med smalare absidkor, sakristia på korets nordsida samt vapenhus i väster.
- Planen består av ett rektangulärt långhus med fullbrett, rakslutet korparti, västtorn, sakristia i norr, vapenhus i söder samt ett polygonalt gravkor i öster.
- Större förändringar har skett 1427, då valv slogs och ett vapenhus tillkom, och på 1600-talet då det nuvarande tornet, tornspiran och det Sparfvenfeldtska gravkoret byggdes.
- Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare rakslutet kor, sakristia i norr och vapenhus i söder.
- Vid männens ingång - och eventuellt även vid kvinnornas ingång - byggdes ett vapenhus, men det är inte känt när det eller de tillkom.
- Kyrkan är byggd av rött tegel och består av ett rektangulärt långhus med vapenhus och sakristia vid södra sidan.
- Ett kyrktorn med lanternin och svängd, spetsig huv i väster byggdes 1753 och ett vapenhus i söder tillkom 1756.
- I väster och mitt på södra utkragningen ansluter vapenhus och vid korets södra sida en öppen förstuga och vid dess norra sida den medeltida sakristian.
- Avbildningar av Johan Hadorph och Olof Grau visar en typisk Upplandskyrka av gråsten med vapenhus i sydväst och sakristia i nordost.
- Omkring 1450 förlängdes långhuset åt väster och vid södra sidan av denna förlängning uppfördes ett vapenhus i slutet av 1400-talet.
- Den tidigare kyrkan i Västra Vram byggdes av gråsten i romansk stil, förmodligen på 1300-talet, och blev sedan utbyggd med torn och vapenhus senare under medeltiden.
- Vid en stor ombyggnad 1794-1795 förlängdes långhuset västerut, ett vapenhus i sten byggdes till och kormurarna höjdes.
Förberedelsen av sidan tog: 52,80 ms.