Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet MATRÄTT
MATRÄTT
Definition av MATRÄTT
- mat av en sort som utgör en helhet i en måltid
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter MATRÄTT på:
Exempel på hur man kan använda MATRÄTT i en mening
- Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som först blötläggs i lut, sedan i vatten, innan den slutligen kokas.
- Risgrynsgröt (även kallad julgröt, tomtegröt och risgröt) är en maträtt som lagas på vatten, mjölk, kanel (ofta hel), runda risgryn (grötris) och lite salt.
- Kåldolmar, i singular kåldolme eller kåldolma, är en maträtt som består av vitkålsblad som fylls med en köttfärsfyllning och steks.
- Ärtsoppa, i Sverige även känt som ärtor med fläsk eller ärter med fläsk, är en klassisk maträtt i husmanskosten som tillagas på liknande sätt i många länder.
- Paltbröd, även kallat blodbröd, är en maträtt bestående av bröd som bakats med blod som degspad och sedan torkats.
- Blodpudding är en maträtt som tillreds av bland annat svinblod, mjölk, rågmjöl, späcktärningar, öl eller svagdricka och sirap, och kryddas med bland annat lök, kryddpeppar och mejram.
- Smörgåsar finns i många olika varianter och kan vara en del av en maträtt eller en hel maträtt i sig.
- Sushi (japanska 寿司, 鮨, 鮓 eller すし) är en japansk maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning och kombineras med andra ingredienser, vanligen fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur.
- Sashimi (刺身, "stucket kött") är en japansk maträtt vanligen bestående av bitar av rå fisk och andra vattenlevande djur som serveras med olika tillbehör, ofta vit rättika, wasabi, syltad ingefära och sojasås.
- En hamburgare är en maträtt bestående av en platt köttfärsbiff, vanligen av nötkött (även biffen för sig kallas i Sverige för hamburgare, medan den i Finland kallas hamburgerbiff) mellan hamburgerbröd eller annat bröd.
- Potatismos eller potatispuré är en maträtt bestående av kokt och mosad potatis som blandas med smör och mjölk eller grädde.
- En pâté är en maträtt huvudsakligen beredd av färs av fisk, skaldjur, kött eller fågel, speciellt lever och späck.
- Den tyske militären Helmuth von Moltke beskrev redan 1836 under sitt besök i Turkiet hur han fick en middag bestående av små bitar kött som lagts in i bröd, något han beskrev som en mycket god och smakrik maträtt.
- Gravad lax eller gravlax är en nordisk maträtt bestående av lax som gravats, det vill säga som fått ligga svalt i en blandning av salt och socker i några dagar.
- Gubbröra är en maträtt vanligen bestående av hackad ansjovis (med eller utan spad), kokt ägg, gräslök och dill som blandas.
- En person från Liverpool kallas Liverpudlian, men går även under benämningen Scouser, vilket syftar på en lokal maträtt – scouse (se lapskojs).
- Pannkaka är en maträtt som gräddas i en pannkakslagg eller stekpanna på spisplattan (kallas även tunnpannkaka), vissa varianter i en långpanna i ugnen (ugnspannkaka).
- Under medeltiden användes i Sverige liksom i många andra europeiska länder antingen brödskivor eller hyvlade träplattor som "disk" (på engelska är dish ännu benämningen på fat eller maträtt).
- Raggmunk är en svensk maträtt bestående av riven potatis som blandas med en smet av mjöl och mjölk, samt ibland ägg, och steks som plättar.
- Haggis är en maträtt från Skottland, traditionellt gjord på lever, lunga och hjärta från får, havregryn, lök, fårtalg eller ister samt olika kryddor.
Förberedelsen av sidan tog: 56,34 ms.